Ustna higiena

Temelj zdravja ustne votline je redno odstranjevanje zobnih oblog.

Dobra ustna higiena je ključ do zdravih zobnih in obzobnih tkiv. Kljub vestnemu izvajanju ustne higiene pa težko očistimo vse mehke zobne obloge. Te obloge v nekaj dneh zaradi stika z minerali iz sline postanejo trde zobne obloge – nastane zobni kamen.

Zakaj odstranjevati zobne obloge?

Prisotnost zobnih oblog draži dlesen, zato ta postane vneta. Tako stanje imenujemo gingivitis in se kaže kot otekla in nabrekla dlesen, ki je rdečkaste barve in zakrvavi že ob nežnem dotiku kot sta ščetkanje in nitkanje. Po odstranitvi oblog se dlesen v roku nekaj dni povrne v zdravo stanje.

Nezdravljen gingivitis lahko sčasoma vodi v napredovalo obliko vnetja obzobnih tkiv – parodontalno bolezen. Poleg dlesni je prizadeta tudi kost, ki se zaradi vnetja začne raztapljati, kar lahko vodi v pojav umika dlesni (recesije dlesni), prisotnost črnih trikotnikov med zobmi in povečane majavosti, ki pri dolgotrajni nezdravljeni parodontalni bolezni lahko vodi v potrebo po ekstrakcijah in izgubi zob.   

Ustni higenik – strokovnjak za ustno zdravje in odstranjevanje oblog:

Redni obiski ustnega higienika in temeljito in natančno odstranjevanje zobnih oblog so temelj za dolgotrajno zdravje dlesni in obzobnih tkiv. 

Terapija pri ustnem higieniku poteka v treh fazah in obsega:

  1. odstranjevanje trdih zobnih oblog (zobnega kamna) z uporabo ultrazvočne konice
  2. odstranjevanje površinskih zabarvanj z uporabo peskalnika in posebnega peska
  3. poliranje površine zob s polirno pasto in ščetko

Pomembno je zgodnje odkritje parodontalne bolezni:

V Oasis Dentalu ustni higienik in zobozdravniki poskrbijo tudi uspešno zaustavitev napredovanja parodontalne bolezni. Najpomembnejša je predvsem zgodnja diagnostika oz. odkritje parodontalne bolezni, zato se vam na prvem pregledu temeljito posvetimo in pregledamo tudi vaša obzobna tkiva.

Včasih odkrijemo lokalna mesta, kjer se pojavljajo vnetja, pri drugih pacientih pa spregledano napredovalo parodontalno bolezen, ki je prizadela že vse zobe v ustih.

Terapija se razlikuje od posameznika in njegovega stanja, v splošnem pa velja pravilo, da je zgodaj odkrito parodontalno bolezen veliko lažje, hitreje in ceneje zaustaviti, kot napredovano obliko.

Sodobne naprave in pripomočki:

Za zdravljenje parodontalne bolezni uporabljamo sodobne naprave in pripomočke, kot so laser, posebni peskalniki in kostni nadomestki. Poleg dobro izvedene terapije pa je ključno, da vas podučimo tudi o tem, kako stanje najlažje vzdržujete. Z ustnim higienikom oblikujete individualno prilagojen plan kontrolnih pregledov in čiščenja – na ta način vzdržujemo zdravje vaših zob.

Bi se želeli naročiti na pregled?

Dosegljivi smo tudi preko elektronskega sporočila, kontaktnega obrazca, najhitrejša opcija pa je telefonski klic.