Invisalign® – navodila za uporabo

Kaj je potrebno vedeti, ko pričnete z Invisalign terapijo?

V tem prispevku vam predstavljamo navodila za nošenje Invisalign® zobnega aparata. Našli boste koristne nasvete, kako pravilno nositi Invisalign® opornice ter doseči najboljše rezultate pri premikanju zob v želeno pozicijo.

Osnovna navodila za nošenje Invisalign® zobnega aparata:

Danes se veliko ljudi odloča za Invisalign® prozorne zobne opornice, saj so le-te neopazne in priročne za uporabo. Invisalign® je odlična alternativa klasičnim kovinskim zvezdicam in omogoča učinkovito zdravljenje zobnih nepravilnosti, kot so npr. prekomerno razmikani zobje, nepravilno nameščeni zobje in drugo.

Če ste se odločili za Invisalign®, vam ponujamo nekaj koristnih nasvetov za nošenje in vzdrževanje vaših prozornih zobnih opornic:

  1. Nosite jih vsaj 22 ur na dan: Da bi dosegli najboljše rezultate, je pomembno, da svoje Invisalign® opornice nosite vsaj 22 ur na dan. Le tako bodo vaši zobje imeli dovolj časa za premik in prilagoditev na novo pozicijo. Opornice odstranite le med obroki in čiščenjem.
  2. Bodite pozorni na higieno: Higiena pri nošenju Invisalign® opornic je zelo pomembna. Zobje, na katerih ni trdih zobnih oblog, se bolj predvidljivo premikajo, ker opornice lepše sedejo. Dobra ustna higiena je pomembna tudi za ohranjanje zdravja dlesni. Opornice 1-2x dnevno dobro očistite.
  3. Uporabljajte primerne čistilne pripomočke: Za čiščenje Invisalign® opornic ne uporabljajte običajnih zobnih past, saj jih lahko abrazivi v zobnih pastah zdrgnejo. Priporočljiva je uporaba običajnega tekočega mila in krtačke – najlažje boste opornice očistili z malo večjo, npr. krtačko za roke.
  4. Sledite urniku menjave opornic: Zelo pomembno je, da se držite urnika zamenjave opornic, ki vam ga je predpisal vaš zobozdravnik. Če imate občutek, da je opornica še vedno tesna, ko bi jo morali po urniku zamenjati, jo nosite še nekaj dni. Čas nošenja podaljšajte dokler opornica ni rahlo ohlapna 1-2 dni. Če se stanje ne izboljša, kontaktirajte svojega zobozdravnika. Pomembno je, da se opornic ne zamenjuje prehitro, saj bi to lahko upočasnilo in/ali spremenilo proces premikanja zob.
  5. Pri menjavi opornice preverite, če so vsi etečmeni še prisotni: Etečmeni so posebne ”bunkice”, ki jih namestimo na nekatere zobe, zato da jih bolj predvidljivo premikamo. Ko menjate opornice preverite, če se vse ”izboklinice” na zunanji strani opornice ujemajo z ”bunkicami” na zobeh. Občasno se lahko namreč kakšnen etečmen odlepi.
  6. Redno obiskujte zobozdravnika: Če želite doseči najboljše rezultate, je pomembno, da redno obiskujete zobozdravnika. S tem boste zagotovili, da se vaše zdravljenje giblje v pravo smer in da boste imeli na voljo vse potrebne informacije in nasvete za nego vaših zob.

Kaj je še pomembno vedeti, ko nosite Invisalign® zobni aparat?

Poleg navedenih nasvetov, je pomembno, da se zavedate, da je pri nošenju Invisalign® opornic popolnoma normalno, da boste začutili napetost in nelagodje v prvih nekaj dneh po vstavitvi nove opornice. To je zato, ker se zobje postopoma premikajo v želeni položaj in se prilagajajo na novo pozicijo.

Občutki nelagodja bodo postopoma popuščali in po nekaj dneh boste opazili, da se bodo vaši zobje prilagodili na novo opornico. Če pa so bolečine prehude ali trajajo dlje časa, se posvetujte s svojim zobozdravnikom.

Sledenje urniku menjanja opornic in nositi vsako opornico dovolj dolgo, da se zobje prilagodijo, je ključnega pomena za dosego najboljših rezultatov pri zdravljenju z Invisalign® opornicami. Ne pozabite, da bodo vaši trud in potrpežljivost prinesli vidne in trajne izboljšave v vašem nasmehu in zdravju zob.

Invisalign® opornice so odlična izbira za vse, ki si želijo lepše in bolj zdrave zobe. Z upoštevanjem teh preprostih nasvetov boste lahko uživali v učinkovitem zdravljenju in čudovitem nasmehu.

Bi se želeli naročiti na pregled?

Dosegljivi smo tudi preko elektronskega sporočila, kontaktnega obrazca, najhitrejša opcija pa je telefonski klic.