Navodila po kirurškem posegu

Kakšna navodila je potrebno upoštevati po kirurškem posegu v ustih?

V tem prispevku vam predstavljamo navodila po kirurškem posegu v ustih. Našli boste nekaj koristnih in pomembnih nasvetov, kako zmanjšati verjetnost zapletov in bolečin po posegu.

Osnovna navodila po kirurškem posegu v ustih:

V Oasis Dentalu opravljamo številne kirurške posege v ustih. Med najpogostejšimi sta zagotovo vstavitev enega ali večih zobnih vsadkov ter odstranjevanje zob. Poleg tega opravljamo tudi mikro-kirurške posege za odpravo recesije dlesni, kirurške posege za zdravljenje parodontalne bolezni in druge.

Po operativnih posegih v ustih je zelo pomembno upoštevati navodila, da se zagotovi čim boljše okrevanje in zmanjša tveganje za zaplete. V nadaljevanju so navedena nekatere splošne smernice, ki jih je potrebno upoštevati po oralnih kirurških posegih:

  1. Po posegu si morate vzeti dovolj časa za počitek in okrevanje. V prvih urah po posegu in naslednji dan je priporočljivo, da se izognete telesnemu naporu in aktivnostim, ki bi lahko povečale krvavitev in povzročile bolečine.
  2. Izogibajte se toplim in vročim napitkom in hrani. Na dan posega obvezno uživajte hladne napitke in mehko hrano, ki ne zahteva močnega žvečenja. Hladna ali ledena hrana bo zmanjšala prekrvavitev in oteklino po posegu. Priporočamo sladoled, katerega lahko držite v ustih, da se raztopi – na ta način boste še dodatno ohladili predel rane.
  3. Uporabljajte hladne obkladke. V prvih 4-8 urah po posegu je pomembno, da področje tudi z zunanje strani dobro hladite. Bolj kot boste hladili, manjša bo morebitna oteklina. Priporočamo, da iz zmrzovalnika vzamete nekaj ledenega, zavijete v krpo in hladite. Hladilni geli se zelo hitro segrejejo, zato so manj primerni oz. jih je potrebno večkrat menjati.
  4. Med okrevanjem je treba upoštevati dobro ustno higieno. Z zobno ščetko se izogibajte predela rane, ostale zobe pa morate normalno čistiti. Svetujemo vam, da po posegu ne uporabljate ustne vode, ki vsebuje alkohol, saj lahko povzroči draženje in vnetje rane. Če smo vam svetovali uporabo ustne vode s CHX, jo uporabljajte 2x dnevno (oz. po navodilih). Po izpiranju ust 20-30 min ne pijte tekočin oz. jejte hrane.
  5. Za lajšanje bolečin lahko uporabite zdravila proti bolečinam. Pomembno je, da se držite predpisanih odmerkov in časovne razporeditve. Večinoma našim pacientom predpišemo 400mg tablete Ibuprofena – teh lahko običajno odrasla oseba brez pridruženih težav oz. zdravil vzame do 6 dnevno. Če je kljub temu prisotna bolečina, lahko poleg Ibuprofena normalno vzamete še paracetamol (npr. Lekadol, Daleron) po navodilih.
  6. Krvavitev po posegu je normalna, vendar se morate posvetovati z zdravnikom, če se krvavitev povečuje. Če se krvavitev ne ustavi, je morda potreben dodaten poseg.
  7. Med okrevanjem se izogibajte kajenju in alkoholu, saj lahko poslabšata vnetje rane in upočasnita okrevanje.
  8. Če se pojavijo kakršni koli nenavadni simptomi, kot so vročina, oteklina ali huda bolečina, se takoj posvetujte z zdravnikom.

Upoštevanje zgoraj navedenih navodil vam lahko pomaga, da se boste hitreje in brez zapletov okrevali po oralnem kirurškem posegu. V primeru težav smo vam vedno na voljo na mobilni številki 051 649 647.

Bi se želeli naročiti na pregled?

Dosegljivi smo tudi preko elektronskega sporočila, kontaktnega obrazca, najhitrejša opcija pa je telefonski klic.