Lasersko zobozdravstvo

Edinstveni Waterlase iPlus Er,Cr:YSSG trdo-tkivni laser za inovativne terapevtske pristope.

V centru Oasis Dental uporabljamo vrhunski trdo-tkivni laser Waterlase iPlus proizvajalca BIOLASE. Gre za enega izmed vodilnih proizvajalcev laserjev na svetu z dolgo zgodovino inovacij in izdelave kvalitetnih ter učinkovitih naprav.

Kako deluje Waterlase iPlus laser?

Waterlase iPlus je Er,Cr:YSSG laser – sodi v skupino trdo-tkivnih erbijevih laserjev. Erbijevi laserji se uporabljajo v različnih vejah medicine in ena od njih je tudi zobozdravstvo. Trdo-tkivni erbium laserji so se izkazali kot uporabno orodje za obdelavo zobne sklenine in dentina. Ti laserji so primerni za natančno in hitro obdelavo zobnih tkiv, kar zmanjšuje bolečine in čas zdravljenja.

Waterlase iPlus Er,Cr:YSSG laser ima valovno dolžino 2780 nm, zato se selektivno absorbira v vodi in hidroksiapatitu, ki sta glavna sestavina zobne sklenine in dentina. Laser odstrani tkivo s pomočjo ablacije, ki jo povzroči interakcija med valovanjem in tkivom. Ta proces je zelo natančen, saj je mogoče kontrolirati moč in dolžino delovanja laserja.

Kaj je prednost Waterlase iPlus laserja v primerjavi s klasični postopki?

Prednosti Waterlase iPlus Er,Cr:YSSG laserja v zobozdravstvu so predvsem v hitrem in natančnem obdelovanju zobnih tkiv, kar zmanjšuje bolečine in čas zdravljenja. Zdravljenje večine bolezenskih procesov na zobeh lahko z Waterlase iPlus laserjem zdravimo na minimalno invaziven način. Laserji so varna in bolj nežna alternativa nekaterim klasičnim pripomočkom v zobozdravstvu (svedri, …).

Z uporabo laserske energije in vodnega spreja so posegi z Waterlase iPlus laserjem neboleči oz. zahtevajo manj anestetikov.

Katere postopke lahko opravimo z Waterlase iPlus laserjem?

Waterlase iPlus laser lahko uporabljamo v praktično vse vejah zobozdravstva: v kirugiji, estetiki, parodontalni terapiji, čiščenju kariesa, … V spodnjem videu si lahko ogledate nekaj terapevtskih možnosti:

Podaljšanje kliničnih kron, gingivektomija in ostali posegi na mehkih tkivih.

Podaljšanje klinične krone zoba je lahko samo estetski postopek lahko pa tudi funkcionalen, če moramo tkiva prilagoditi pred izdelavo prevlek. Waterlase iPlus nam omogoča hitrejšo in nebolečo terapijo v primerjavi s klasičnimi inštrumenti (skalpel, …). Po uporabi laserja je okrevanje izredno hitro.

Zdravljenje parodontalne bolezni

Waterlase iPlus laser je odlično dopolnilo klasičnim postopkom, ki jih uporabljamo pri zdravljeni parodontalne bolezni oz. bolezni obzobnih tkiv. Laser nam omogoča minimalno invazivnost, krajše okrevanje in manj bolečin v primerjavi z večjimi kirurškimi posegi.

Zdravljenje periimplantitisa – vnetja ob zobnih implantatih

Odziv pacienta, neustrezna higiena in slabo izvedena oskrba lahko povzročijo vnetje ob zobnih vsadkih. Ena izmed terapevtskih možnosti je tudi uporaba Waterlase iPlus laserja za dekontaminacijo površine zobnega vsadka in tkiv okoli implantata.

Izdelava zobnih zalivk

Uporaba laserja namesto svedra predstavlja drugačno izkušnjo za pacienta, saj ni čutiti vibracij, ki jih povzroča sveder. Waterlase iPlus je primeren predvsem za tiste, ki se zaradi preteklih slabih izkušenj bojijo obiska zobozdravnika.

Slabost uporabe laserja za izdelavo zalivk je v tem, da z njim ne moremo odstraniti sivih amalgamskih zalivk in tudi nekaterih drugih dentalnih materialov – takrat je uporaba svedra nujna.

Depigmentacija dlesni

Pigmentacija dlesni je lahko za posameznika zelo neprijetna, saj negativno vpliva na videz zob in nasmeha.

Vzrokov za pigmentacijo je več: najpogosteje gre za normalen pojav, ki je značilen za nekatere rase, poleg tega pa na pigmentacijo vplivajo tudi nekatere sistemske bolezni, uporaba zdravil, ostanki amalgama v tkivih, kajenje, …

Endodontsko zdravljenje zob

Uporaba Waterlase iPlus laserja pri koreninskem zdravljenju zoba nam omogoča višjo uspešnost posega. Z lasersko energijo na poseben način irigiramo dezinfekcijska sredstva v zobu. Na ta način povzročimo mini eksplozije na površini koreninskega kanala in tako učinkovito in povsem varno odstranimo bakterije z koreninskega sistema. Več o pomembnosti temeljitega endodontskega zdravljenja si lahko preberete tu: Endodontsko zdravljenje zob

Kakšna terapija je primerna za vas?

V zobni ordinaciji Oasis Dental ocenjujemo edinstvene potrebe vsakega pacienta in priporočamo najbolj primerno možnost zdravljenja za njihov poseben primer. O uporabi laserjev za izboljšanje nekaterih postopkov in posegov, ki so pri vas potrebni, se pogovorimo na prvem pregledu.

Laser je izjemen pripomoček, ki nam omogoča manjšo invazivnost in večjo uspešnost nekaterih posegov, ga je pa potrebno tretirati kot dopolnilo uveljavljenim postopkom v zobozdravstvu. Za nekatere stvari namreč ni uporaben in klasične tehnike omogočajo boljše rezlutate. V Oasis Dentalu smo usposobljeni strokovnjaki za celoten spekter posegov, od klasičnih do laserskih, zato vam lahko vedno predlagamo primerno terapijo oz. kombinacijo terapij.

Bi se želeli naročiti na pregled?

Dosegljivi smo tudi preko elektronskega sporočila, kontaktnega obrazca, najhitrejša opcija pa je telefonski klic.